Porre

Anvendelse

Porren kan spises rå, men kan også dampes, koges, bages, grilles, sylte, steges, sauteres, marineres, blancheres og friteres.

Brug porren i kolde og varme supper, bagværk, tærter, wokretter, farserede, kolde og varme salater , æggekage, omeletter, gratin, fond, saucer, simreretter, råkost, risretter, lasagne og farsering af kød.

Tips og tricks

Du kan bruge porren i de fleste retter i stedet for løg. Tilsæt den rå i rodfrugtmos, bland den i gærdejen til brød, kom den i farsretter, fritér den og brug den som topping på suppe og fyld i wraps og pitabrød.

Opbevaring

Den mest sikre form for lagring af porrer er ved at sætte dem på køl ved en temperatur på maks. 5 grader og høj luftfugtighed.

Mere viden om porren

Porre (Allium porrum L.) er en toårig plante der ligesom løg hører til liljefamilien. Porre er en af de ældste grønsager, hvis oprindelse er ukendt. Det antages, at den stammer fra Middelhavslandene eller den nære Orient. Det er uvist hvor længe vi i Danmark har anvendt porrer i madlavningen.

Efter porresortens udviklingstid inddeles de i grupperne: Sommer, efterår, tidlig vinter og vinter. De tidligste sorter er typisk meget lange og lysegrønne, mens de sene sorter er korte og blågrønne. Der er også forskel på hvor opretstående porrerne er. De ældre sorter er generelt mere vifteformede end de nutidige sorter, som har mere opretstående blade.

For at kunne levere porrer i hele sæsonen, bliver den tidlige produktion plantet ud fra midt i april og dækket med fiberdug for at fremme tidligheden. De første porrer høstes typisk midt i juli og de sidste høstes omkring starten af marts.

Vitaminer m.m.

Ved påvirkning af enzymet allinase, der frigives ved såring af cellerne, omdannes cellernes indhold af alliin til den antioxidante og bakteriedræbende svovlforbindelse, allicin, som giver planten dens skarpe lugt og smag.